Hoe zelfbewust ben jij nu écht?

Ik kan zeggen dat ik sinds 3 jaar een stuk zelfbewuster ben geworden. Bewuster van wat mij drijft. Ik (h)erken gevoelens en weet welke ervaringen daaraan ten grondslag liggen. Ik sta anders in het leven nú, meer geaard en met meer zelfvertrouwen dan voorheen.

Was ik dan zó (zelf)onbewust al die jaren daarvoor?

“Nee joh”, zou ik toen hebben geantwoord, “ik ken mezelf uitermate goed, ik wéét wie ik ben, wat ik doe en waarom”.  Met circa 45 levensjaren, vol ervaringen in mijn rugzak,  wist ik toch echt wel redelijk goed wie ik was!

Hoe ver ik naast die stellige mening zat, bleek tijdens mijn tweede jaar van de opleiding holistische massage. Aan het begin van die opleiding vulde ik een vragenlijst in.  Eén van de vijftig vragen was of ik Angst kende in mijn leven. Vol overtuiging vulde ik in dat ik over het algemeen geen Angst kende. Eigenlijk was ik meer een dare-devil. Ik durfde en deed heel veel dingen waarvan anderen tegen mij zeiden dat zij dat nooit zouden durven (alleen backpackend de wereld rond en zelfstandig ondernemer van 3 bedrijven etc.). Iemand die zich goed zelf redt; dat is hoe men mij zag/ziet en hoe ik mijzelf zag. Dus van angst was geen sprake ;-).

Door de holistische massageopleiding werd ik op een veel diepere manier dan ooit tevoren,  geconfronteerd met mijn diepste wezen. Met de ware gevoelens die mij drijven. Ik heb zoveel ontdekt en geleerd bij en over mezelf. Het gaf me een gevoel van thuiskomen en alsof veel op z’n plek viel. Aan het eind van de cursus vulde ik dezelfde vragenlijst weer in en bij de vraag of ik Angst in mijn leven kende, vulde ik in: Angst is de grootste drijfveer in mijn leven!

Hoe werd ik zelfbewust(er)

Holistisch betekent één geheel. Bij een holistische benadering van de massage wordt uitgegaan dat de mens één geheel vormt; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Uit dat uitgangspunt volgt dat veel fysieke en langdurige klachten verband houden met mentale en emotionele obstakels. Langdurige stress, trauma’s uit het verleden en onverwerkt verdriet zijn onder andere, zaken die ons bewust en onbewust bezighouden en zich openbaren via pijn in ons lijf. In de westerse wereld zijn we ons lichaam steeds meer gaan zien als een apart onderdeel van onszelf.  We luisteren niet naar wat ons lichaam ons wil vertellen met de pijn. Het is alleen iets waar we snel vanaf willen, met pil of oefeningen.
Bij het holistisch masseren wordt op de pijnlijke plekken op je lichaam, waar de spanning zit, aanhoudend een diepere druk  toegepast. Dit gebeurt in combinatie met de op jou afgestemde en passende vragen van de masseur.

Als student mocht ik zelf ervaren hoe effectief deze combinatie werkte. Door die combinatie van diepe druk en de juiste vragen, kon ik niet meer in mijn hoofd blijven. Ik kon niet blijven bij het beredeneren en ervoor vluchten, omdat het pijnlijk of lastig was. Ik werd vrijwillig gedwongen om te gaan voelen. Vóelen wat er achter die spanning zat en voelen wat die spanning veroorzaakte. Om vervolgens samen met de masseur de verbanden te leggen naar de oorzaken en de vaak voorkomende situaties bij mij waarin de spanning werd veroorzaakt. Wat die situaties gevoelsmatig met mij deden en hoe ik daar, in een reflex van levensbehoud, op reageerde. In mijn geval was dat niet terugtrekken, maar juist de strijd en/of de uitdaging aan te gaan. Ik negeerde de angst maar voelde mij tegelijkertijd totaal onveilig, onzeker en klein.

Zelfbewustzijn geeft rust en kracht

Zelfbewustzijn is zowel de beleving van wat er in je geest en lichaam omgaat als het besef van het eigen bestaan. Zelfbewustzijn vergroten is het steeds beter leren kennen van je binnenwereld; het kunnen waarnemen van denkpatronen, oordelen, belangen en het voelen van je drijfveren, gevoelens en behoeften.

Doordat ik inzicht kreeg dat mijn grootste (onbekende) drijfveer “angst” was, kan ik dat gevoel tijdig herkennen. Omdat ik weet waar die angst vandaan komt, ben ik nu in staat om die angst op een andere manier in de ogen te kijken waardoor ze kleiner wordt of zelfs verdwijnt. Ik heb meer grip en acceptatie gekregen op en van mezelf. Dat geeft rust, kracht en vrijheid. Dat straal ik uit, waardoor de reflectie van anderen op mij ook positiever is. Bovendien ben ik beter in staat om begrip en acceptatie  te voelen voor de buitenwereld.

Hoe zelfbewust ben jij nu echt?

Hoe overtuigd was ik van mijn idee over angst. Hoe ver zat ik er naast! Ik durf te stellen dat ik niet afweek van de massa in de mate van mijn zelfbewustzijn.  Ik zie dagelijks de bevestiging  bij zoveel mensen dat zij niet voldoende bewust zijn van wat hen echt drijft en welke blokkades hun doen en laten bepalen. De wereld zou er een stuk rustiger en vrediger van worden als we onszelf beter zouden kennen en accepteren; we hoeven dan ons ongenoegen niet meer bij de ander te parkeren.

Weet jij wat jouw echte drijfveren zijn? Ben jij ook benieuwd naar datgene dat er in je onderbewustzijn een belangrijke rol speelt?  Wil jij ook een rustiger en evenwichtiger mens worden? Ga hiermee aan de slag!

Angela Pigge

Wat kost het?


Massage 60 minuten

€ 60,00

 

Massage 90 minuten

€ 65,00